Petang tadi sempat aku masak Daging Bistik untuk berbuka puasa. Alhamdulillah.
ni resepinya ...cuba tau. memang tak susah pun.
BAHAN-BAHAN
·
1/2 kg daging (dipotong nipis)
1/2 kg daging (dipotong nipis)
·
1/2 kg ubi kentang - dipotong dadu
·
4 sudu besar tepung gandum
·
4 sudu besar marjerin
·
3 sudu besar minyak masak
·
1 sudu teh serbuk lada hitam
·
4 cm kulit kayu manis
·
bahan perasa
·
Kacang pis untuk hiasan
BAHAN KUAH :
·
300 ml air
·
5 sudu besar sos tomato
·
3 sudu besar cili boh
·
1 sudu besar tomato puree ( atau boleh guna buah
tomato yang dicincang halus)
·
1 kiub stok daging
BAHAN DIKISAR :
·
1 biji bawang besar
·
6 biji bawang merah
·
3 ulas bawang putih
Gaul daging bersama tepung gandum, serbuk lada hitam dan garam. Perapkan selama 30 minit dalam peti sejuk
Panaskan minyak serta
marjerin dalam kuali sehingga cair.
Masukkan daging tadi dan goreng hingga perang. Angkat dan ketepikan.
Kemudian, panaskan minyak masak dan masukkan kayu manis serta bahan kisar dalam kuali yang sama dan tumiskan sehingga naik wangi.
Masukkan pula ubi kentang dan kacau rata,Tuang air,masukkan daging dan semua bahan kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang dan daging empuk.
Setelah itu,masukkan bahan perasa dan taburkan kacang pis sebagai hiasan.
Siap untuk dihidang.
Suami Oh Suami
No comments:
Post a Comment